zpět na aktuality

Vyhodnocení projektu Atletika pro celou rodinu 2022/23

V pořadí již pátý ročník má za sebou projekt Českého atletického svazu s názvem Atletika pro celou rodinu. Stejně jako v minulých letech, zaznamenal i ve školním roce 2022/23 kladné ohlasy, a to nejen z řad oddílů, ale i rodinných týmů.

„Projekt, jehož generálním partnerem je Česká spořitelna, se zaměřuje na získání základních pohybových dovedností u dětí a jejich rodičů.

Pohybová gramotnost krom již zmíněného projektu Atletika pro celou rodinu, zastřešuje ještě dílčí projekty jako je Atletika pro děti, Atletika do škol, Jsem atlet a dále pak školní atletické poháry a mládežnické soutěže. Každý si tak v projektu může najít aktivitu, která ho nejvíce zajímá a nejvíce ho baví.

Ve školním roce 2022/23 se do projektu Atletika pro celou rodinu zapojilo celkem 84 oddílů z celé České republiky. Od samotného pilotního projektu, který proběhl ve školním roce 2018/2019 a účastnilo se ho 15 oddílů, se každým rokem počet zapojených oddílů zvyšuje.

Od prosince 2022 do září 2023 proběhly ve všech oddílech minimálně dva tréninky rodičů s dětmi, které vedli proškolení trenéři. Některé oddíly se rozhodly pro pravidelné trénování dětí s rodiči 1x/měsíc neboť zjistily, že o společné tréninky stojí nejen děti, ale především také jejich rodiče.

Vyvrcholením celoročních tréninků byly společné závody, které uspořádal každý oddíl v průběhu měsíců května, června či září – každý dle svých možností a kapacit. Do projektu se v uplynulém roce zapojilo celkem 2 058 sportujících rodin.

Velký dík patří samozřejmě všem trenérům, bez kterých by se projekt nikdy netěšil takové oblibě. A právě samotné trenéry jsme na konci letošního ročníku požádali o zhodnocení projektu.

Trenérům děkujeme za zaslaná hodnocení projektu APCR a několik vybraných přikládáme:

„První rok naší účasti v projektu Atletika pro celou rodinu se nesl v usměvavém a pohodovém duchu plný radosti z pohybu rodičů s jejich dětmi. V přípravkách se nám sešla aktivní parta jak dětí, tak hlavně jejich rodičů. Ti uvítali, že nemusí na děti jen čekat, ale společně s nimi si zasportovat. Závěrečné vyvrcholení v podobě závodů bylo super. Všichni se navzájem podporovali, jak děti své rodiče, tak navzájem mamky mamky, taťci taťky. Samozřejmě se pánové nechtěli nechat předčít dámami. Bylo to krásné odpoledne. My trenéři jsme měli možnost vidět, jaké vzory děti doma mají. Věříme, že se i navzájem rodiny inspirovaly a viděly, že když se chce, tak pohybovat se jde. Mnoho rodičů by rádo bylo přítomno na tréninku dětí. My trenéři jim však chceme dát hodinku času jen pro ně, a proto s námi na tréninku nejsou. Společné tréninky jsou tak vhodnou příležitostí, kdy se rodiče mohou tréninku účastnit a to rovnou aktivně. Děti mají možnost jim ukázat, co jsme se v průběhu školního roku naučili a sami rodiče zase vidí nejen své ratolesti, ale také ostatní děti, jak si v daném věku poradí s jednotlivými aktivitami.“
Už se moc těšíme na další ročník!

„Projekt APCR je v našem oddíle velmi oblíbený jak dětmi, tak rodiči i trenéry.
Zažijeme při jeho realizaci spousty legrace, více se poznáme s rodiči a dětmi, což je benefitem pro další komunikaci s nimi.
Je to fajn nástroj pro zdravé hýbání a radost z pohybu.
Vnímáme APCR velmi pozitivně a těšíme se na další ročník.“

„V tomto projektu vidím jen samá pozitiva. Je to sice náročné pro trenéry nachystat trénink/závody, aby byl pro všechny zajímavý, přínosný, inspirativní a motivující. Musím, ale říct, že se nám vždy důkladná příprava vyplatila a nikdy jsme nelitovali, že jsme opakovaně do projektu vstoupili. Rodiče i děti odcházeli vždy nadšeni. Doufám, že tento projekt bude trvat dlouho.
Ať se dílo daří a máme pořád sponzory, kteří  budou podporovat sportování rodin.“
„Pokud máme zhodnotit projekt APCR myslíme si, že je to velice dobrý a smysluplný projekt, kde se rodič i dítě zapojí do různých aktivit, které prohlubují jejich vztah a vznikají nové zkušenosti a zážitky. Projekt také spojuje rodiče s naším klubem a trenéry, což je pro nás také přínosem. Děti se naučí se na rodiče spoléhat a vidí, že i spolupráce s nimi je v životě velice důležitá. Rodičům se to líbilo a dětem taky, měly radost že mohly rodičům ukázat co se naučily a snažily se rodičům všechno předat tak, jak nejlépe uměly. Na tréninky jsme měli jak ze strany rodičů a dětí, tak ze strany účinkujících trenérů pozitivní ohlasy. Tréninky byly plné krásných emocí a adrenalinu při sportovních aktivitách spojených s touto skvělou akcí. Závody se nám vydařily a troufáme si říct, že to byly jedny z nejlepších závodů s krásnou atmosférou co náš klub pořádal. Odměny které nám Atletický svaz poskytl měly u dětí veliký úspěch. Moc vám za tuhle akci děkujeme a určitě tento projekt dělejte i do budoucna. ☺  „
„My se vrátili po roce a zpětně musím říct, že nám to hodně pomohlo. Rodičům i dětem to hodně chybělo. Tento rok byl výjimečný, opravdu se sešla výborná parta. Díky projektu si rodiče uvědomili, že je fajn se na chvíli zastavit a užít si krásné odpoledne s dětmi. Rodiče děkují, že jsme jim pomohli, aby si uvědomili, že práce není všechno a že dokáží trávit čas i bez mobilů. A i když to byly jen dva tréninky a jeden závodní den, tak to stačilo k tomu, aby se rodiče účastnili i dalších tréninků či společných akcí, na které jsme je zvali. Taky je to znát i u závodů, kde máme fanouškovskou základnu a na stadionech je jich hodně slyšet. A přibývá jich. Hned po prázdninách nám děti hlásily, jak společně s rodiči trávily čas nejen atletikou a co všechno zvládly. Projekt nám pomohl, abychom navázali lepší vztah s rodiči, aby nás rodiče začali vnímat jako partnery. Což dříve tak nebylo, pomohlo nám to i ve vztazích učitel-žák-rodič.  Děti jsou ze společných tréninků nadšené, baví je, když mohou učit něco i své rodiče. Měli jsme úžasnou zpětnou vazbu, což nám pomůže nejen v trénování, ale i ve škole. Vždycky něco nevyjde nebo se nepovede, ale nehroutí se z toho nikdo, chybami se člověk učí. Takže mockrát děkujeme za skvělý projekt, možnost, že jsme se mohli vrátit a doporučujeme všem. I díky projektu nám přibývá dětí v přípravkách, začínali jsme na 30 dnes jich máme přes 60.“
„Projekt APCR vnímáme jako trenéři velmi pozitivně a proto v něm budeme moc rádi pokračovat i v dalším roce! Je to skvělá příležitost více poznat naše stávající děti / atlety a také utužit přátelské vztahy s jejich rodiči. V některých případech nám celá akce pomohla vyhecovat k lepším výkonům a k většímu zapálení i takové děti, které původně vypadaly trochu otrávené – najednou je na společném tréninku úplně pohltila chuť porazit svého rodiče v běhu, skoku, či hodu a těšily se na příště :-). Užili jsme si společně 3 odpoledne plné sportovně/zábavných aktivit a byla to tak bezprostřední zábava, že jsme ani nepospíchali domů…

Pro trenéry to samozřejmě obnášelo trošku práce navíc, ale rozhodně nelitujeme a děkujeme ČASu za takové nápady.“
„Projekt Atletika pro celou rodinu je skvělý! Jsem moc ráda, že jsme se zapojili. Rodiče i děti se zapojovaly, měli jsme na všech akcích velkou účast a to i třeba v zimě před Vánoci, kdy ten večer mrzlo až praštilo. Trénink na Den matek měl vůbec největší účast přes 150 sportovců a Závody rodičů s dětmi také asi 35 dvojic.
Rodiče mi ještě po akci posílali maily s poděkováním, že to byla pro ně skvělá příležitost, jak si zasportovat nebo zazávodit se svými dětmi. Děkuju, že taký projekt děláte.
Příští rok se určitě budeme zase rádi účastnit.“

„Jsme moc vděční za tento projekt a tréninky si všichni moc užíváme. Vždy jako trenéři jsme trochu nervózní, jak se trénink bude líbit rodičům či zda bude chtít přijít dostatečné množství rodin. Ale nikdy nebyla nouze a zájem byl veliký. I za velmi chladného počasí dorazilo spousta párů. Určitě budeme rádi, když budeme moci v tomto projektu pokračovat. Poznáme tak více a blíže rodiče našich atletů, oni poznají lépe nás a vyzkouší si atletiku hravou formou. Od rodičů máme pouze pozitivní ohlasy. V příštím roce plánujeme udělat i nějaké víkendové soustředění pro rodiče s dětmi, protože některým to například během týdne nevychází. Takže jsme to chtěli pojmout jako takové příměstské víkendové soustředění pro rodiče s dětmi. A také jako každý rok pořádáme před Vánoci naše Vánoční atletění, kde čeká rodiče i děti také pětiboj a tento program je doprovázen i nějakým vánočním tvořením a vyráběním. Každoročně toto pořádáme vždy poslední středu před Vánoci. Myslím si, že děti tento  projekt vnímají také velmi pozitivně a jsou nadšení, že někdo z rodiny s nimi může trénovat či závodit. Podporují se navzájem a je to velice hezké a milé. Děti nám i hlásí předem, s kým dorazí. A nejsou to
jenom maminky a tatínkové, ale kolikrát i babičky, dědečkové nebo dospělé tety či strýčkové. Co se týče závodů APCR, tak v letošním roce nás podpořil i jeden z tatínků zubař, který nám daroval pro všechny zúčastněné kartáčky a zubní pasty. Takže každý malý atlet dostal i pěkný balíček od Atletiky pro celou rodinu + další drobnosti od nás. Hlavní je, že vítězem na těchto závodech je každý a každý si domů odnese medaili a diplom a nadšení z toho krásného sportu, jakým atletika je. Každý zažije ten pocit, kdy vyhlásí jeho jméno a jde si pro cenu, pro odměnu za to, že zvládl úspěšně celý pětiboj společně za podpory rodičů.
Ještě jednou moc děkujeme za celou Atletiku pro celou rodinu.“

„Z projektu jsem byla nejen já nadšená. Jistě se zapojíme do dalšího ročníku. Nejprve jsem se toho bála, ale po první hodině strávené společně s rodiči a dětmi to ze mě spadlo a celé jsem si to užila. Měla jsem 2 skupiny (mladší a starší). Nedokáži určit koho to více bavilo, ale na plné čáře to jednoznačně vyhrávají stejně rodiče….Nejvíce bojovnosti prokázali tatínkové. Pro vítězství se do všeho vrhali po hlavě a hlavně si chtěli dokázat, že jsou lepší než jejich ratolest….Po hodině odcházeli všichni s úsměvem na tváři a byla vidět velká spokojenost. Hodně lidí děkovalo za možnost si takhle zablbnout. Dětičky své rodiče hecovaly a vysvětlovaly co a jak mají dělat…
Za Sedlčany tedy obrovský palec nahoru a děkujeme za tuto příležitost.“

 

 

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory