zpět na aktuality

Zážitky a fair play na rodinných závodech v Klatovech

A je to tady! Konečně nadešel den, kdy se zúročí tréninky a poměří své síly nejen rodiče se svými malými sportovci, ale i rodiny mezi sebou. Na soutěžní odpoledne jsme se jako tým trenérek pečlivě připravovaly a těšily se, jak si ho společně užijeme.

Málem to vypadalo, že počasí nám do našich plánů „hodí vidle“. V odpoledních hodinách, krátce před startem, přišla obrovská bouřka s vichřicí. Je dost pravděpodobné, že odradila některé závodníky. Přece jen se nám ale na poslední chvíli vyčasilo a my jsme mohli všichni vyrazit na stadion pokrytý obrovskými loužemi a popadanými větvemi. Se ztíženými podmínkami jsme si spolu se závodníky hravě poradili a nadšení si nenechali zkazit ani trošku.

Soutěžilo se na třech stanovištích – štafeta a slalom na jednom, dále hod do dálky raketou a skok z místa. Velmi zajímavé bylo, jakou roli ve výkonnosti hraje genetika. Pozorovali jsme totiž, že pokud rodič vyniká v konkrétní disciplíně a trhá v ní rekordy, jeho dítě také. A tak se nám vyprofilovali rodinní rekordmani na každém stanovišti. Někdo měl například slabší hod, ale zabodoval ve skoku do dálky a běhu, někdo zase přehodil raketou celé hřiště, ani nemrkl. V některých rodinách se objevila zase úžasná univerzálnost, to znamená, že sice závodníci netrhali rekordy v žádné disciplíně, ale měli velmi dobré výsledky ve všem, do čeho se pustili.

Našim hlavním cílem za trenéry bylo zajistit rovné a spravedlivé podmínky pro všechny – zážitek fair play je jednou z těch nejzásadnějších věcí, která člověka může obohatit díky sportu. Dalším cílem, na který vždy míříme v přípravě každého tréninku i během soutěží a závodů, je ocenit každého v první řadě za snahu – tak, aby přetrvávala radost ze sportu (a zvláště z atletiky). Učíme se i přijímat prohru a brát jí jako motivaci k vlastnímu zlepšování, současně posilovat vynikající výkony a nadšení.

Po splnění všech soutěžních úkolů se rodiče s dětmi vyklusali a protáhli. Mezitím jsme připravili ceny a mohlo následovat vyhlášení. Oceněna byla každá zúčastněná rodina. Nebylo možné vytvořit pořadí, protože soutěžily děti různého věku, kluci, holky, maminky, tatínkové. Výsledky jsme však sepsali do tabulky, aby se mohly individuálně děti porovnat s kamarády, tatínkové s tatínky a maminky s maminkami. Pochválili jsme rekordmany v každé disciplíně.

Patří sem také poděkování našemu klubu Atletika Klatovy, který nás v celém projektu podpořil a také přispěl na dárečky pro zúčastněné děti. Zpětná vazba od rodičů i dětí byla velmi pozitivní v průběhu celého projektu i po závěrečném soutěžení. Dokonce se nám i díky této akci rekrutovali další atleti na příští školní rok. Odpoledne jsme si velmi užily i my trenérky – a to tak, že jsme úplně zapomněly fotit. Takže fotek máme jenom pár kousků, ale věřím, že to jenom svědčí o radosti z pohybu nás všech.

Příští rok zas!

Generální partner Českého atletického svazu

Hlavní partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory