zpět na aktuality

Jaký byl rok 2022 s Pohybovou gramotností?

Projekt Českého atletického svazu s názvem Pohybová gramotnost se každoročně těší velké popularitě a letos tomu nebylo jinak. Jaký tedy byl rok 2022 s Pohybovou gramotností?

Atletika pro děti je už nedílnou součástí řady doprovodných akcí na atletických eventech napříč celou Českou republikou. První veřejnou akcí atletiky pro děti se stal Olympijský festival v Brně. Atletika, byť nezimní sport, měla zde své zastoupení. Dopolední programy využívaly především školy. V rámci atletiky proběhla autogramiáda brněnských reprezentantů Daniela Kotyzy a Martina Tučka.

Již tradiční a oblíbenou zahajovací akcí na kolonádě se staly v sobotu 2. 4. 2022 Poděbrady. Atletické disciplíny včetně výuky chůze si dorazilo vyzkoušet bezmála 400 dětí se svými rodiči. Autogramiády se nezhostil nikdo jiný než naši nejlepší chodci Eliška Martínková, Vít Hlaváč a Lukáš Gdula.

Od konce dubna do konce května probíhala Soutěž atletických přípravek, která byla určena pro přípravky z atletických oddílů a klubů. Zapojilo se na 5000 dětí napříč 80 oddíly z celé republiky. Závodní disciplíny si pro děti tentokrát připravili sami patroni soutěže, reprezentanti Eva Kubíčková, Eliška Martínková a František Doubek. Každé vítězné družstvo si tak mohlo vysoutěžit právě účast jednoho z atletů, který za nimi přijel do oddílu, připravil si pro děti trénink a na závěr se všem podepsal a zodpověděl všechny zvídavé dotazy.

Druhou zastávkou Atletiky pro děti se staly 26.5. Holešovice v rámci již tradičního finále štafetového poháru. Zúčastnilo se na 250 dětí z 16 vybraných škol. V rámci akce proběhla autogramiáda patronek projektu Lady Vondrové a Věry Holubářové.

Největší akcí pro veřejnost se stala na konci června atletika pro děti a rodinu v rámci doprovodného programu MČR v Hodoníně. Pátek patřilo dětem z hodonínských mateřských a základních škol. Atletické disciplíny si dorazilo vyzkoušet na 1000 dětí i s jejich učiteli. Dětem se po celý den věnoval Lukáš Hodboď. Sobotní atletické disciplíny byly připraveny z části pro děti z vítězných oddílů v rámci soutěže přípravek a z části pro rodiny s dětmi. Dětem i rodičům se po celý den věnoval oštěpař a trenér Petr Frydrych. V Hodoníně došlo i poprvé k propojení disciplín Finanční gramotnosti s Českou spořitelnou a Pohybové gramotnosti s atletickým svazem.

Podzim jsme odstartovali již tradiční účastí v rámci závodu Mladé Běchovice. Patronkou nemohl být nikdo jiný, než držitelka rekordu tradičního běžeckého závodu Běchovice – Praha Moira Stewartová. I v chladnějším a deštivém počasí dorazilo na 200 dětí s rodiči.

Tři akce proběhly také v Ústeckém kraji s podnázvem …aneb staň se atletickou hvězdou Ústeckého kraje. Atletické disciplíny si přišly vyzkoušet děti ze základních a mateřských škol z Loun, Kadaně a Duchcova. Více jak 1500 nadšených dětí odcházelo s dárečky i podpisy patronů, kterými byli Petr Svoboda, Jakub Forejt a Nikoleta Jíchová. Do všech oddílů byly dodány i atletické sady pro jejich další využití v rámci hodin tělesné výchovy nebo odpoledních tréninků.

Zakončení sezóny proběhlo stylově v rámci oslav výročí narození atletických legend Dany a Emila Zátopkových. Akce s názvem Sportuj jako Zátopkovi se konala v pondělí 19. 9. a odstartována byla na atletickém stadionu v Houšťce, kam dorazilo na 500 dětí z okolních tří základních škol. Odpoledne se pak program přesunul na stadion v Nehvizdech, kam dorazilo na 350 dětí.

Velké oblibě se mezi oddíly stal projekt Pravidelný pohyb a zdravá výživa v rámci naší spolupráce s Ministerstvem zemědělství. V letošním roce uspořádalo celkem 8 oddílů větší akce pro oddílové děti se svými rodiči. Součástí závodního odpoledne proběhla ukázka vhodné zdravé stravy a autogramiáda s reprezentanty (Helena Jiranová, Jan Friš, Michaela Hrubá, Diana Mezulianíková, Dan Kotyza  a Filip Sasínek. V 16 oddílech následně proběhly menší workshopy s cílem propojení tréninku a vhodné zdravé stravy.

Úspěšně pokračoval také dlouhodobý projekt Atletika do škol je založený na propojení svazu se školami, kterých se zapojilo 162. Zúčastněné školy obdržely certifikáty, do kterých si lepí „pohybové“ samolepky za splněné dovednosti v hodinách TV (běh, hod a skok). Atletika v hodinách tělesné výchovy rovná se hra a zábava po všechny. V červnu proběhla dvě školení pro učitele TV I. stupně v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v Praze a v Ostravě.

V rámci Pohybové gramotnosti probíhá také projekt Atletika pro celou rodinu, který je určen pro rodiče a jejich děti (do věku 11 let). Ve školním roce 2021/22 se do projektu Atletika pro celou rodinu zapojilo celkem 79 oddílů z celé České republiky. K jedenašedesáti oddílům, které byly do projektu zapojeny již v minulém roce, se tak připojilo dalších 18 oddílů nových. Od prosince 2021 do září 2022 proběhly ve všech oddílech minimálně dva tréninky rodičů s dětmi, které vedli proškolení trenéři. Některé oddíly se rozhodly pro pravidelné trénování dětí s rodiči jedenkrát za měsíc. Vyvrcholením tréninků byly společné závody, které uspořádal oddíl v průběhu měsíců května, června či září. Do projektu se zapojilo celkem 1960 sportujících rodin.

Dětem, rodičům i trenérům děkujeme za báječný sportovní rok 2022 a těšíme se na rok příští ! 🙂

Generální partner Českého atletického svazu

Oficiální partneři

Projekt vznikl za podpory